De Boom – snap jezelf, doe anders en word blij!

Inzicht en ervaring zijn de wortels van ontwikkeling en groei. Alleen al hierom is het voor iedereen raadzaam om
De Boom te lezen en toe te passen. De Boom is een sympathiek en toegankelijk zelfhulpboek, geschreven door Juul Martin.   Het richt zich op het verkrijgen van inzichten in je denken en voelen over een bepaalde situatie die je liever anders wilt ervaren. De Boom als metafoor is treffend gekozen en visualiseert verschillende invalshoeken van waaruit je naar je vraagstuk kan kijken. Juul Martin helpt je op een respectvolle manier naar jezelf te kijken en vooral ook naar jezelf te luisteren. Hij geeft je tips en stelt je op je gemak.

De Boom heeft een groot aantal sterke punten. Eén daarvan is het mogen toelaten van wat er is, bijvoorbeeld spanning die je  voelt opkomen bij een bepaalde gedachte. Wij hebben vaak de neiging om ongemakkelijke gevoelens te negeren en te ontvluchten in plaats van ze toe te laten. Het toelaten van spanning en het onderzoeken ervan geeft juist veel ruimte en mogelijkheden voor verandering. Een ander mooi invalshoek van De Boom is de vraag omtrent je gedrag: wat doe je niet? Iets niet doen vertelt ook veel over jezelf in bepaalde situaties. Het onderzoeken ervan geeft je verrijkende  inzichten.

Naast de sterke punten zijn er slechts enkele kanttekeningen. De Boom start met  de vraag: wat is de situatie? Daarbij gaat de auteur uit van een situatie wat iemand overkomt. Net als de boom die geen invloed heeft op de wind.
Er ontbreken extra vragen over de feiten en over de mogelijke eigen verantwoordelijkheden. Dat stuk blijft onbelicht. En net als alle andere zelfhulpboeken mist De Boom een spiegel. Iemand die confronteert en doorvraagt zodat je exact bij het punt uitkomt waar het werk te doen is. Iedereen heeft blinde vlekken en bij een zelfonderzoek blijven die blinde vlekken vaak onbelicht. Gelukkig geeft Juul Martin aan het einde van het boek ook enkele tips wat je naast het lezen van het boek kunt doen om verder te komen.  Ik kan De Boom iedereen aanbevelen voor een reflectie van zijn persoonlijke ontwikkeling.

Benieuwd naar De Boom? Download het gratis op http://www.juulmartin.nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: